søndag 22. august 2010

Ungarsk gulasj

En av mine favorittmiddager er Ungarsk gulasj. Oppskriften er opprinnelig fra kokeboka "Fra boller til burritos" som alle fikk på ungdomsskolen. Jeg husker heimkunnskapslæreren (Randi) var helt i ekstase over hvor heldige vi var som fikk denn boka "til odel og eie!!", som hun sa. Men hun hadde god grunn til å være begeistret - det er en kjempefin kokebok.

Uansett - i denne boka står det en knallbra oppskrift på Ungarsk gulasj. Men jeg må vel heller si at gulasjen jeg lager er basert på denne, for jeg bruker langt fra den nøyaktige oppskriften.



Jeg lager alltid stor porsjon, denne holder til ca 3-4 personer (med andre ord har jeg nok til dagen etter, og til å fryse ned).

- ca 500 g kjøtt (jeg bruker oksesteik eller indrefilet av svin)
- 2 bokser grovhakkede tomater
- 6-7 poteter
- 6-7 gulrøtter
- 5dl vann
- ca 1 ss karve
- ca 2 ss paprikapulver
- ca 2 ss oregano

Alle målene er veldig omtrentlige. Smak/lukt deg frem til krydringen!

Fremgangsmåte:

- Skjær kjøttet i små terninger, og brun det i en stor gryte med litt olivenolje i.
- Skru ned til svakere varme, hell på 5 dl vann og krydderet.
- La det trekke i ca 30 minutter.
- Skjær poteter og gulrøtter i små biter
- Hell over tomatene, gulrøttene og potetene og la det koke til potetene og gulrøttene er møre - ca 30 minutter.

Server med rundstykker, flatbrød eller tilsvarende ved siden av. Jeg bruker flatbrødene Wasa Gullsprø (servert i Sting&Ting-kurv, såklart :p). Når jeg tenker etter, burde jeg prøve å lage flatbrød selv, men da burde jeg vel hatt en takke? Kanskje det blir neste prosjekt.

Jeg tror forresten denne kan gjøre seg bra som vegetargulasj også, for det er så mye smak i selve suppa, grønnsakene og krydringen. Det er dessuten vanlig å ha både løk og paprika i gulasj, men det liker ikke jeg.

Bon apetitt!

PS, i morgen blir det Meat Free Mandags-middag!

2 kommentarer:

  1. Så lurt å minne om den boka..
    Mykje bra i den..
    Nam-nam!
    Ha ei flott ny veke!

    SvarSlett
  2. Jeg bruker stadig vekk mitt eksemplar av boka :)

    SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)