Da jeg stod og renset bærene tenkte jeg.. "Er dette egentlig nødvendig? Det skal jo siles uansett, så hvorfor ikke bare koke med småblader og stilker?". Noen som vet? Setter stilkene dårlig smak på geleen, eller går det an å droppe rensinga?
Provisorisk bærsil.. Klippet til et stoffstykke som jeg festet med strikk over en bakebolle.
Siling nummer 2 i vanlig dørslag.
Denne oppskriften fant jeg på http://www.matoppskrift.no/:
- Rens bærene og kok dem forsiktig i vann til massen har saftet seg godt
- Når de er ferdigkokt presses de gjennom et klede/saftepose e.l. i 2-3 timer eller til de slutter å dryppe.
- Mål opp saften og tilsett sukker og sitronsaft, varm forsiktig opp i 5-20 minutter
- Ta gelèprøven, fjern skummet på overflaten, ha på glass
De nøyaktige målene jeg brukte var: 584g saft og 459g sukker.
Jeg plejer bare at koge bær og stilke sammen - det smager super :)
SvarSlettHej Ida
SvarSlettDu kan sagtens koge stilkene med. Det gør ikke nogen forskel.
Den er blevet rigtig flot! Jeg har altid troet man kun kunne lave ribsgele tidligt på sommeren, for da indeholder bærrene mere pektin. Men dit resultat ser altså virkelig flot ud! :)
Nå blir svigemor glad!! Også det blir fint å komme på høstmiddag :)
SvarSlettJeg kan høre med mamma når det gjelder ripsgelé, men jeg vet at hun koker bæra med stilker når hun steamer saft iallfall. :)
SvarSlettSå flink du er!
SvarSlettsåg godt ut..
God helg :-)
Så herlig ut, har nettop laget det samme. Trenger ikke rense bærene for stilker, det er det som er så genialt ;) jeg brukte 1 kg sukker til 1 liter silet saft.......(knallgodt, men søtt)
SvarSlettAh, takk for tips om koking med stilker! Da slipper jeg rensejobben neste gang :D
SvarSlettSå fin gele du har laget!
SvarSlettJeg bruker også som Komadyret, 1kg.sukker pr. liter saft. Hvis bæra er litt umoden kan jeg koke opp saft uten sukker, og tilsette sukkeret etterpå. Da blir geleen finest i farge og best på smak ;)(Jeg plukker litt umoden bær inni busken fordi jeg ønsker å ha de med)
Gratulerer med dagen, Ida!!