lørdag 26. februar 2011

Symaskinene

Det har vært stemning for at jeg skal fortelle litt om symaskinene mine. Men først er det viktig å presisere at jeg ikke har noe formell symaskinkunnskap. Jeg snakker bare av erfaring, prøving, feiling, egne behov og bruksområder.Jeg har to symaskiner nå, som jeg begge er kjempefornøyd med; Janome Easy Jeans 22 og Janome MyLock 644D. Mine ble kjøpt i en pakkeløsning fra en nettbutikk med litt rotete nettside, men rask levering, bra service og billige symaskiner (scroll til omtrent midt på siden om du vil finne pakketilbudet jeg fikk).

Da jeg forsøkte å finne ut av hvilke symaskiner jeg ønsket meg, hadde det mye å si hva jeg fikk av tips fra flere som kommenterte på noen innlegg jeg skrev om symaskinproblematikk:

Unni Strand skrev:
"Jeg har en Janome Easy Jeans. Før hadde jeg en 30 år gammel Bernina og var superfornøyd. Men så eksploderte pedalen en dag. Vi byttet til en annen pedal. Og så eksploderte den også. Da kjøpte jeg ny. Og den har vært helt fantastisk!
Jeg tror aldri jeg har hatt snurpetrådproblemer med den. Men har hatt den på service et par ganger. De sier at hvis du syr hver dag (noe du sikkert gjør) så trenger maskinen service en gang i året.
Janomemaskinene har forresten et annet system for undertråden. Du har ikke spolehus og alt det rotet der. Skulle ønske vi hadde Janomemaskiner på jobben med alle tenåringene som herjer og syr... "
Linda, med bloggen Hennes drøm skrev:
"Jeg har heldigvis to maskiner, Janome begge to.
En liten hendig en som følger meg trofast hvor en jeg er, og en muskedunder av en tungvekter som står fint hjemme hele tiden Janome 66oo.
Det er denne som har vært på service, litt pleie bare. Ikke noe galt. Så jeg kan uten tvil anbefale Janome, en super maskin som syr og syr uten styr.. :O)"
Heimlaga skrev:
"Har selv Janome-maskin, og kunne ikke vert mer fornøyd ♥"
God som Grønn skrev:
"Når det gjelder ny symaskin må du ikke finne på å kjøpe noe annet enn Janome - overlegen kvalitet. Pass på å kjøpe en som har ekstra løft på foten så man kan sy tykke stoffer."
Så mange lovprisinger av Janome fra damer som syr mye og har erfaring med symaskiner, er det vanskelig å overse. Det ble derfor klart for meg at jeg måtte velge Janome, som virket som en god og stabil symaskin.

Janome EasyJeans 22:
Selv trenger jeg ikke masse fancy funksjoner, og klarer meg lenge med en såpass enkel maskin som Janome EasyJeans. Det viktigste for meg er at den er solid og stabil. Stort sett bruker jeg bare rettsøm og sikksakk, og av føtter bruker jeg bare den vanlige foten og glidelåsfoten.
I tillegg til standardsømmene, har den 20 dekorsømmer og knapphullsfunksjon.

Enkel i bruk, og som Unni nevnte, har den et enkelt og praktisk undertrådsystem, og tuller ikke til tråden, som jeg har opplevd på flere andre symaskiner.

Janome MyLock 644D:
Det er viktig å påpeke at en overlockmaskin aldri kan erstatte en vanlig symaskin, men er et supplement - ren bonus! Men etter å ha kommet i gang med å bruke den, føler jeg plutselig at den er en livsnødvendighet :p

På overlockmaskina kan jeg sy kjempeproffe sømmer som ikke rakner opp. Den klipper stoffet mens den syr, så du får helt perfekte kanter (klippingen kan skrus av). Men den egner seg ikke til mer enn rettsømmer - i alle fall har ikke jeg fått til annet enn rette og svakt buede sømmer. Den kan rase i vei i et forrykende tempo, og det meste jeg tidligere har brukt sikksakksømmer på, og en del til, er denne super på. Jeg bruker den f.eks. til å sy sammen putetrekk, etuier med rette kanter, kanter som skal brettes ned og være pene og ikke rakne, f.eks. på innsiden av poseposer og til å sy permtrekk. Men på f.eks. Majakjoler kan den ikke brukes i det hele tatt. Og det er få ting jeg kan bruke BARE overlocksøm til. Men der jeg kan bruke overlock, er det veldig arbeidsbesparene med denne maskina, og det blir et mye proffere og bedre resultat. Den er også super til å sy i stretch-stoffer - noe jeg til nå har forkastet helt å bruke, fordi jeg bare ikke har fått det til.

Overlockmaskinen er litt mer komplisert å forstå seg på enn vanlige symaskiner, men det følger med en kjempegrei instruksjons-DVD som forklarer hvordan ting skal gjøres, og da er det ingen sak.

I tillegg til den vanlige overlocksømmen, er det en rekke muligheter med tilleggsutstyr på den, men så langt har ikke jeg kommet. Med tilleggsutstyr og justeringer, kan man blant annet sy usynlige faldesømmer, sy inn strikk og snorer, sy rynkesømmer, og sy pene kantsømmer - "rolled hem", hva heter det på norsk? Mye mer også, men det er disse tingene jeg ser mest frem til å prøve meg på.

Håper noen av dere ble litt klokere av dette, for noen mer faglig korrekt og grundig informasjon får dere ikke av meg ;)

8 kommentarer:

 1. Tusen takk - dette var veldig grei informasjon!
  Ja, jeg har også vært inne på den nettbutikken der de selger Janome. Der fant jeg en forhandler i byen jeg bor så nå skal det bli ny maskin på meg :-) Gleder meg masse!

  SvarSlett
 2. Jeg valgte også Janome Easy Jeans 22 da jeg kjøpte meg symaskin. Har ikke fått brukt den så mye enda, men er fornøyd med det lille jeg har sett. På butikken kalte de symaskina for en traktor, som kunne sy både presenning og lær. Jeg liker solide ting :-) Jeg kjøpte forresten maskina i Trondheim på R systeen, og fikk veldig god service der.

  SvarSlett
 3. Takk for nyttig info! Har gått og lurt på om jeg ønsker meg en overlock, men har trodd at de mest brukes til elastiske stoffer. Nå fikk jeg øynene opp for litt flere bruksområder og ble enda mer overbevist om at jeg ønsker meg en.

  SvarSlett
 4. skal huske janome til den dagen jeg får råd til en symaskin :)

  SvarSlett
 5. Åh, nå fikk jeg lyst på en sånn pakke. Maskina mi prøver stadig å få meg til å slutte å sy ved å slite undertråd, spise undertråd, slite overtråd etc.

  Takk for infoen :)

  SvarSlett
 6. Jeg har også to janome maskiner, en liten elektrinisk Jem Platinum 720 og den samme overlocken som du har. Er såre fornøyd og kommer nok alltid til å handle janome.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for nyttig info! Jeg skal kjøpe meg symaskin :) og jeg tror det blir denne :)

  SvarSlett
 8. Vi har også Janome Indigo 4, har nesten ikke vært brukt på 10 år. Nå skulle vi prøve, men akk hvordan få spolen på rett plass? Ingen service på nett angående bruksanvisning(gratis)
  hilsen Else Laura

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)