torsdag 24. februar 2011

Erfaringer om stoffJeg må innrømme at jeg ikke var like bevisst på hva slags stoff jeg brukte i begynnelsen av Epla-karrieren min. Jeg pleide ikke å vaske nye stoffer på forhånd, og så derfor ikke hvordan de oppførte seg i vask, hverken i forhold til krymp, avfarging og krølling. Det er i det hele tatt mange ting en ikke tenker på før en har fått en del erfaring.Nå er jeg veldig bevisst på stoffvalg og forberedelser. Jeg vasker jeg ALLE stoffene jeg bruker på forhånd. Nye stoffer vasker jeg på 40 eller 60 grader. Brukte gardiner, duker etc. vasker jeg på 60 grader, og sengetøy vasker jeg alltid på 90 grader! Brukte stoffer oppfører seg heldigvis nesten alltid bra, men en del nye stoffer må jeg rett og slett forkastet som kjolestoff etter vask. Noen blir for stive, noen er ikke fargesterke nok og får slitte partier etter bare én vask, og noen krøller alt for mye. Vanlig bomullslerret f.eks. krøller alt for mye til at jeg vil bruke det i Majakjoler. De kan duge til andre ting, men ikke plagg som trenger mye vask. I begynnelsen brukte jeg bomullslerret til flere kjoler, både som fór og kjolestoff. Jeg kan bare håpe folk ikke har irritert seg for mye over krølling på de kjolene...Mykhet har også en del å si, og spesielt en del gamle dynetrekk er så herlig myke. Det gjør både at de blir veldig behagelige å ha på, og at de omtrent ser nystrøkne ut når det kommer ut av vaskemaskinen/tørketrommelen. Jeg må si at gamle dynetrekk er de stoffene som oppfører seg aller best av alt jeg har brukt. Men ulempen med gamle dynetrekk og andre brukte stoffer, er selvfølgelig at de kan være ganske slitt, ha hull og flekker. Jeg ser NØYE over før jeg klipper i disse stoffene, og må ofte klippe utenom svakheter i stoffet. Det blir derfor en del svinn av det jeg kjøper på loppemarked.. Det er mye jobb med allt disse stoffene, men det er heldigvis absolutt verdt det!

21 kommentarer:

 1. Kan du ikke sy flere maja-kjoler i 2-4år så vi med litt store jenter kan snope litt av de herlige kjolene dine ;)

  SvarSlett
 2. Det er klart jeg kan! har du noen spesielle stoffønsker?

  SvarSlett
 3. kjekt å høyre litt erfaringar, no når eg også skal verte "sydame", ha-ha :p

  så mykje stoff du har!!!! eg har ein goood del garn..for eg har ein tendens til å kjøpe inn garn for alle ting eg planlegg å strikke/hekle "ein eller annan gong".. enden på visa er at eg har ALTFOR mykje garn, og har gløymt kva eg skulle bruke det til :p

  SvarSlett
 4. Kristina: Det med å vaske alt stoff på forhånd er et viktig og godt tips jeg er glad for å kunne bringe videre! :)

  Hva med å strikke et koselig og fargerikt teppe av alt garnet? Enten et stripete strikkateppe, eller lappeteppe med heklede bestemorruter?

  SvarSlett
 5. PS, det er vel bare omtrent halvparten av stoffene mine som ble med på bildene her... :p

  SvarSlett
 6. Wow! Tror du har litt å velge i ja :) Stoff er så mangt. Når jeg vasker stoff så føler jeg at overflaten blir så "brukt" "skrokkete" om du skjønner. Jeg stryker og stryker, men får ikke den glatte fine overflaten stoffet har før jeg vasker det. Derfor prøver jeg å unngå å vaske stoff. Jeg vasker kun stoff jeg har en stor misstanke om mye krymp. Kjøpte 5 m. stoff på Ellos, og det krympet 40 cm.! Helst kjøper jeg quiltestoff, de oppfører seg pent. Jeg har vasket, og det er 0 krymp. Det koster å kjøpe dem, men de er så mye bedre å arbeide med.

  Gøy å se arbeidskroken din! :)

  SvarSlett
 7. Silje: det er jo nettopp derfor du må vaske dem først! Stoff som oppfører seg slik du beskriver, forkaster jeg til bruksting som MÅ vaskes.

  SvarSlett
 8. Henger meg også på ønsket om Majakjoler i 2-4 år! For min del ønsker jeg meg farger i naturfarger - gjerne oransje, gult, grønt eller brunt.
  Blir så fint på ei lita jente med store brune øyne :-)

  Bruker du forresten mye vevde stoffer? Jeg kjøpte nylig en del vintage vevde bomullsduker og ser for meg noen kule vesker eller nett.

  SvarSlett
 9. å, jeg misunner deg sykroken din. så masse fint! men hva er forskjell på symaskinene dine? jeg kan ingenting om sånt, men har så lyst til å lære (og begynne å sy, må bare få råd til en maskin først...)

  SvarSlett
 10. Her kom det et stort STIKK av dårlig samvittighet gitt! Jeg hater klesvask. Men hva når du har 5 meter stoff, bare pakker du alt inn i maskina?

  SvarSlett
 11. Gosj, for en stoffsamling!! Jeg har sikkert stoff som tilsvarer kun 0.25 % av det du har. (Men så syr jeg ikke så mye da, så da er det kanskje greit...) Det med mykhet er viktig for meg, og de Majakjolene jeg kjøpte av deg, var MYKE og gode! :)

  SvarSlett
 12. Anonym: jeg har ikke brukt noe særlig av vevde stoffer, men det kan sikkert funke bra til mye (bare vevingen ikke er for løs).

  Ingrid: jepp! inn i maskina med rubbel og bit! (Ikke det at jeg har så mye 5-meter-lange stoffer da..)

  Det hender jeg har funnet store ruller med stoff på loppemarked. Da klipper jeg av noen meter av gangen og vasker etterhvert som jeg bruker det. Men absolutt alt vaskes, uansett! Tenk så kjipt om noen av stoffene man bruker i en kjole krymper eller farger av :/ Eller blir forskrekkelig krøllete. Har vært flere tilfeller der jeg har kjøpt stoffer jeg tror vil bli den perfekte Majakjole, men ender opp med å forkaste det helt etter vask..

  Høytrykk: Etter iherdig loppemarkedtrålinger har det blitt en ganske respektabel stoffsamling, ja! :p Spesielt i Majakjolene legger jeg vekt på mykhet. Det skal jo være behagelig å ha på, og lett å bevege seg i! Og når stoffene er myke, krøller de mye mindre og! ;)

  SvarSlett
 13. Hei! Så fin blogg du har :-)
  Symaskinen min synger på siste verset så jeg må nok kjøpe ny. Har tenkt på å kjøpe akkurat de du har, i allefall Easy Jeans. Er du fornøyd med din? Jeg syr litt barneklær o.l., så føler kanskje at det ikke er nødvendig med overlock maskin enda..jeg selger ikke ting som du. Ser du tidligere skrev litt om at du kanskje kunne ha et innlegg om overlock maskinen? Det hadde jeg likt :-) F.eks. når du føler den er nødvendig sammenlignet med bare symaskinen...

  SvarSlett
 14. Klær som ikke krøller, liker vi! Strykejernet er ikke det apparatet som blir mest brukt her hjemme... :)

  SvarSlett
 15. Hei Ida!

  Flott at du har satt litt fokus på dette...
  "Stoff-problemer" er nemlig en av de største utfordringene jeg har møtt på som nybegynner innen symaskin-faget.
  Så jeg lurer egentlig også da på; har du opparbeidet deg disse erfaringene om stoff kun gjennom prøve og feile, eller har du noen litteraturanbefalinger? Jeg har nemlig forgjeves forsøkt å finne noen relevante bøker om dette, uten hell...

  SvarSlett
 16. Elisabeth: jeg er kjempefornøud! Skal skrive litt om den en dag. Kanskje tilogmed senere i dag, om jeg orker :)

  Kristin: kun egne erfaringer. Det gjelder all sy-kunnskap jeg har, så jeg har desverre ingen bøker å anbefale.

  SvarSlett
 17. Jeg digger bloggen din Ida, og takk for de fine "posedyrene"!! :)

  Hilsen Anne Marit

  SvarSlett
 18. Anonym: RETTELSE! Jo, selvfølgelig bruker jeg vevde stoffer. Nesten bare vevde stoffer. Alle dynetrekk, linstoff og andre bomullsstoff er vevd. Men når du spurte på den måten, tenkte jeg kanskje du mente litt grovere vevd/håndvevd?

  SvarSlett
 19. Fine bilder, og bra med tips! Jeg gleder meg til symaskin-innlegg. Kanskje jeg avanserer fra putetrekk;)

  Enig i at gamle dyne-og putetrekk har best kvalitet og er mykest. Utrolig kvalitet, jeg har ett farmor har hatt fra 70-tallet og hun er en storvasker med støv på hjernen, så det har garantert fått mange omganger på 90 grader. Like fint:)

  SvarSlett
 20. Hva med Majakjole i størrelse, tja, sånn cirka 29 år? :D

  SvarSlett
 21. Antidamen: jaaa, det kommer! Men det er litt vanskeligere å finne passende stoff til kjoler i damestørrelse. Men jeg tenkte å finne noe litt mer nøytralt stoff, og lage kjoler i damestørrelse i omtrent sammen modell som Majakjolene! Men det kommer bare til å bli Ida-størrelse da.. Tør ikke lage damekjoler i andre størrelser uten å få prøvd de på noen.. :)

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)