Gryta var enkel å lage, men det kreves planlegging. Bønnene må legges i bløt kvelden før, og i tillegg skal de koke en stund. Man må med andre ord begynne tidlig. For å se nøyaktig originaloppskrift, se i "gourmet vegetar" på side 193. Her kommer oppskriften slik jeg gjorde det:
Ingredienser til én porsjon:
50 g tørkede limabønner
Olivenolje
1/4 løk, i småbiter
1 fedd hvitløk, presset
1 gulrot, hakket
1/4 selleristilk, hakket
100 g knuste tomater på boks
1 ss tomatpuré
2 ss hakket frisk dill
Fremgangsmåte:
- Dekk limabønnene med kaldt vann, og la dem ligge i bløt over natta. Sil godt av.
- Kok opp en stor gryte med vann. Tilsettt bønnene og la det koke på middels varme med lokket halvveis av i ca 50 minutter. Sil av.
- Forvarm stekeovnen til 180 grader. Varm oljen på middels varme i en ildfast kasserolle (jeg har ingen passende ildfast kasserolle, så jeg brukte først stekepanne, og så helte det over i en liten ildfast form når det skulle inn i ovnen. Til lokk brukte jeg aluminiumsfolie). Ha oppi løk, hvitløk, gulrot og selleri. Stek i 5 minutter, eller til løken er blank. Tilsett knuste tomater, tomatpuré og vann. Kok opp, skru ned varmen, og la det småkoke i 3 minutter.
- Tilsett limabønnene og dillen, legg på lokk og sett gryten i stekeovnen i 50 minutter.
Limabønnegryta ble god og smakfull, men ganske mild. Ved siden av lagde jeg en salat med slangeagurk, isebergsalat, alfalfa-spirer, litt finhakket vårløk, ristede pinjekjerner og kryddermarinert fetaost. Nok et veldig godt kjøttfritt måltid! :)
Oi, den skal jeg prøve en gang. Har jo faktisk den boken, må bli flinkere til å bruke den.
SvarSlettGryta så kjempegod ut, den må jeg prøve. Takk for oppskrift! :-)
SvarSlett