fredag 11. desember 2009

Hjemmelagde fløtekarameller

I går kom turen til karameller!

Jeg har laget karameller flere ganger før, men med forskjellige oppskrifter hver gang - og ikke vært særlig fornøyd med noen av dem. Oppskriften jeg prøvde i går, var nok en ny en. Og endelig viste det seg å være en bra karamelloppskrift! Hurra! Og takk til snille Kristine som delte den med meg :)

Oppskrift på karameller:
3 dl kremfløte
2,5 dl sukker
0,5 dl lys sirup
25g smør

Bland alt i en gryte og la det koke på svak varme i ca 2 timer. Rør i det av og til.
For å sjekke om massen har kokt nok, ta opp en teskje og dypp i vann og rull mellom fingrene når det er avkjølt litt i det kalde vannet.

Ha massen ut på bakepapir og skjær opp når de har stivnet litt.Når karamellmassen var skjært i biter, pakket jeg inn hver bit i små matpapitbiter (ellers klisser de seg fort til hvrandre).Godt som bare det!

**

I dag skal jeg lage sjokoladetrøfler, hvis jeg får ork til det. Noen med cognac, noen med nøtter og noen med kaffe. Det høres da ganske fristende ut? :)

Og adventskalenderpakken i dag, var et pizzahjul. Rødt og fint! Og pizzahjul har jeg faktisk ikke fra før. Jeg kjøpte sånn pizzasaks, men den bruker jeg til andre ting. Pizzasaksen er f.eks. finfin å klippe opp soltørkede tomater med når jeg skal ha det i salat. Og klippe opp skinkebiter som skal på pizza.

13 kommentarer:

 1. Jeg har forsøkt å lage karameller flere ganger, men jeg har en tendens til å få sånn brent-smak på dem. Jeg er sikkert altfor ivrig med temperaturen, selv om jeg hver gang føler at jeg har det stående på veldig svak varme. Hvor mange grader lot du gryta stå på? Kunne tenke meg å lage noen karameller jeg også:) Forøvrig gleder jeg meg til å se trøflene dine! Sjokoladetrøfler er kanskje den beste snopen som finnes!

  SvarSlett
 2. Ingen brent smak på disse i alle fall!
  Har du brukt samme oppskrift som meg?
  Jeg har plate med trinn fra 1-12, og lot platen stå på 1-2. Ganske svakt, mao :p

  Har du noen trøffeltips? Med hva jeg kan blande inn f.eks.? Jeg har ikke laget det før.

  SvarSlett
 3. Cointreau er fantastisk i sjokoladetrøfler, spesielt i hvit sjokolade, men også i melkesjokolade eller 70% sjokolade. Hvis du lager med en søtere sjokolade er det faktisk kjempegodt med ren sjokolade med et stort flak havsalt på toppen! Jeg er sikker på at karamellene dine hadde vært fantastiske å dyppe i sjokolade også^^ Forskjellige likører og cognac er også veldig godt, er egentlig bare fantasien som setter grenser. Jeg har aldri forsøkt selv, men jeg ser for meg at en dråpe kahlua kan være godt, eller en skvett rom. Så kan du smelte hvit sjokolade, ha i godt med ekte vaniljefrø, la det stivne i små kuler før du dypper de hvite kulene i mørk usøtet 70% sjokolade, kanskje enda bitrere også. Den bitre sjokoladen mot den søte hvite sjokoladen er en fantastisk kombinasjon. Og jeg vet ikke om du vet det, men Freia sin 70% sjokolade er ikke ekte 70% for den er faktisk søtet. Hvis du skal lage trøfler så ville jeg kjøpt 70% sjokolade som ikke var søtet, da får du et bedre resultat med tanke på kombinasjoner av smaker og sjokolader. Trikset er å unngå at det blir altfor altfor søtt :) Det er også veldig godt å lage nøttepletter. Da lager du litt større pletter av smeltet sjokolade, både hvit, melke- eller 70% sjokolade fungerer, også legger du tre forskjellige sorter nøtter på hver plett før den stivner. Jeg bruker hasselnøtt, pistasjnøtt og valnøtt, men du kan bruke mandler og rosiner hvis du heller vil det også. Jeg synes pistasjnøtten blir ekstra fin pga fargen, men det smaker innmari godt også. Det ser veldig fint ut sammen med de kulerunde tradisjonelle trøflene på et serveringsfat:) Husk at du også kan krydre den smeltete sjokoladen, både chili og kanel er veldig godt, men ikke samtidig da^^ Phew, nå har jeg skravlet og skravlet her. Håper du fikk noen ideer hvertfall :D

  SvarSlett
 4. Jøje meg, der kom det mange tips! Takker så mye! Og jeg skjønner at jeg må lage flere porsjoner av dette ja, hihi :p
  Har skrevet ut kommentaren din, og tar den med på kjøkkenet! Rapport kommer etterhvert! :)

  SvarSlett
 5. Så koselig blogg du har! Liker de kjolene du syr veldig godt - spørs om det ikke blir en bestilling fra meg snart...
  Og takk for oppskrift på karameller!

  SvarSlett
 6. Kanskje dumt spørsmål, men... skal man koke opp massen og så la det småkoke på lav varme, eller har du berre alt opp i ei gryte, skrur på 1-2 og lar det stå?

  SvarSlett
 7. Pia: Takk :)

  Kristin: jeg koker det opp på litt høyere varme først, så skrur jeg ned og lar det putre.

  SvarSlett
 8. Oh, stilig! Nå skal jeg og lage karameller:) Har du testa å pakke de i cellofan, vet du om det funker? Eller vil det muligens bare klistre seg skikkelig fast? Karameller er en utfordring, men supergodt når de blir bra. Dine så knallgode ut, takk for at du deler suksessoppskriften!

  SvarSlett
 9. Maren: Cellofan går sikkert like fint. Jeg tok matpapir, for det var det jeg hadde. Karameller er ikke bare enkelt nei, men disse ble kjempebra :)

  SvarSlett
 10. Ida: vedr. trøfler så leste jeg en oppskrift på nett her om dagen som jeg skal prøve meg på selv, nemlig en hvor man bruker mørk sjokolade med små mengder knust "Tyrkisk Pepper" oppi. Ja, det høres noe merkelig ut, men hvis det funker - oi oi. :)

  SvarSlett
 11. Bent: Oh, spennende! De må jeg få smake på, før jeg eventuelt prøver det selv :)

  SvarSlett
 12. De så kjempegode ut, disse skal prøves! :)
  Men sitter de ikke godt fast i bakepapiret?

  SvarSlett
 13. Hei Ida Victoria :-)

  Jeg husker min gamle og kjære mor laget noe slik en gang i tiden...,- og har tenkt flere ganger jeg vil lage dette til barna mine....,- og nå har jo du vert så grei å dele den oppskriften med oss andre...,- så takk til deg og din veninne som delte den med deg ;-)

  Må bare sjekke om jeg har ingrediensene ;-)

  Ha en fin dag.

  Mvh. Jan Ole.

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)