onsdag 26. oktober 2011

Oh Heavenly Love

Ingenting er så godt som ferskt hjemmebakt brød med meierismør som smelter inn i brødskiva... Himmelsk.



I lang tid nå har jeg bare bakt knekkebrød, men for litt siden begynte jeg plutselig å savne brød igjen. Nå har jeg bakt brød igjen, og skjønner ikke at jeg klarte meg uten så lenge. Jeg har delt brødoppskriften min her en gang før, men det er lenge siden, så her kommer den igjen:

Idas 3 brød:
½ l vann kokes
½ l kaldt vann
½ l melk
½ ss sirup
1 skuffe salt
Blandes

3/4 kloss gjær smuldres opp og blandes med det lunkne vannet
(Jeg tar litt av vannet over i en kopp, og smuldrer gjæren der. På den måten er jeg sikker på at den blir oppløst og blandet skikkelig.)

1 kg sammalt hvete grov
½ kg hvetemel/speltmel
2 dl lettkokte havregryn
2-3 ss smeltet smør
4 never solsikkefrø
3 never sesamfrø (bør knuses)
4 never valnøttkjerner

Røres sammen. Ha i mer mel til deigen er tykk (til sammen litt under 1kg).

Dekk bollen med et klede, sett den varmt og hev i en time.
Dytt ned deigen etter en time, og hev den en time til.
Skru ovnen på 200 grader.
Kladd deigen oppi smurte brødformer og etterhev i 10-15 minutter (det er ingen grunn til å bake ut deigen - bare kladd den oppi med sleiva).
Stekes på nederste rille i 1t og 10 min.

Når brødene er ferdige, ta de ut av formen med én gang og legg de opp ned på ei fjøl til avkjøling. Vent litt med å skjære i dem.


I all beskjedenhet syns jeg brødene mine er verdens beste.. ;) Og så metter de SÅ mye bedre enn sånne luft&hvetemel-brød de stort sett har på dagligvarebutikkene (som jeg ikke har kjøpt ett eneste av på årevis).

For å få semiferskt brød hele tiden, skjærer jeg opp alle brødene i skiver, fryser ned og tar opp én og én skive og tiner i brødristeren. Det funker veldig bra.

Ble dere sultne nå? ;)

12 kommentarer:

  1. Åh! Dette brødet ER godt, det! :D Har personleg fått smake! Perfekt med brunost på, syns eg å huske. Hehe.

    Skal eg tørre ta sjansen på at eg kan lage det like godt...? ;)

    SvarSlett
  2. Godt å høre at brødspisinga her har festa seg i hukommelsen! :p Veldig godt med brunost, ja. Ellers spiser jeg det også en del med leverpostei og agurk eller egg og kaviar. Syns absolutt du bør prøve deg på å bake det! :)

    SvarSlett
  3. Olala! Har ikke spist brød siden mai, men kjenner det snart må bli en slutt på det!

    SvarSlett
  4. mm heimabakt brød er SÅ godt! Eg er dessverre ingen brødbakar, men så har eg ein mann som er veldig flink til å bake brød! Sjølv bakar eg helst knekkebrød, og det er SÅ godt! :) Eg trur faktisk det var den oppskrifta du la ut ein gong som inspirerte meg til å bake eigne knekkebrød, men eg fekk det ikkje til med den oppskrifta du brukar - deigen vart liksom for lite deigete og for mykje "frøete", slik at det ikkje hang skikkeleg saman, verken før eller etter steiking (men dei smakte utruleg godt i det minste!)..og no brukar eg ei litt anna oppskrift som er litt meir deigete og som også er veldig god :)

    SvarSlett
  5. Hei, hvor store er brødformene du bruker?
    Oppskriften er notert, og skal lages på neste bakedag :)

    SvarSlett
  6. Jeg har to former på 2 l og en på 1,5 l - men jeg har brukt andre størrelser før, og det går stort sett bra hvis størrelsene ikke er veldig avvikende fra det :)

    SvarSlett
  7. Fantastisk oppskrift!!

    Måtte prøve denne oppskriften i går kveld.
    Ingen tvil om at jeg nå har fått en ny favorittoppskrift på brød :)

    Takk for oppskriften!

    SvarSlett
  8. "Røres sammen. Ha i mer mel til deigen er tykk (til sammen litt under 1kg)".

    Skal det tilsettes ytterligere ca 1 kg mel etter å ha hatt i 1 kg sammalt, og 1/2 kg fint mel?

    SvarSlett
  9. Anonym: Oi, det kom kanskje ikke helt klart frem. Jeg mente litt under 1 kg fint mel tilsammen. Altså, 1 kg grovmel og en 1 fint mel.

    SvarSlett
  10. Oops, da hadde jeg litt for lite mel i deigen, men brødene ble både saftige og gode likevel :)

    Takker for raskt svar. Ha en fortsatt fin søndag :)

    SvarSlett
  11. Hei,

    Først og fremst vil jeg skryte litt av bloggen din, jeg synes den er både koselig og inspirerende. Er innom her ofte :)

    Jeg lurer på hva slags modell av Kenwood kjøkkenmaskin du har, jeg lurer på å kjøpe meg en sånn. Er du fornøyd med den? Funker den bra til brøddeiger?

    SvarSlett
  12. Heidi: Hei og takk! :) Jeg har Kenwood Major Premier, som jeg er veldig fornøyd med. Det er akkurat plass til brøddeigen min i den, og det er SÅ deilig å slippe unna den tunge eltingen :)

    SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)