mandag 6. juni 2011

Kildesortering!

Endelig har Oslo kommune satt igang kildesortering av plast og matavfall her jeg bor. På Jessheim ble det satt igang for mange år siden, så jeg har vært vant til å kildesortere alt avfall før jeg flyttet hit. Det beste når det gjelder matavfall, hadde selvfølgelig vært egen kompostbinge. Jeg skal uten tvil ha meg det om jeg får meg hus med hage en gang i tiden, men i leiligheten jeg bor i nå, er det helt umulig. Men nå er altså sorteringen i gang her også, som byr på noen plassproblemer når to poser til skal inn under kjøkkenbenken.

Etter litt fundering på løsninger, kom jeg frem til dette:To plastkroker med dobbeltsidig tape fra Jernia til 3kr stk var alt jeg måtte kjøpe inn. Klistremerkene som fulgte med informasjonen fra kommunen, har jeg klipt til og klistret opp over posene. Ikke helt nødvendig, men jeg syns de gjorde seg der - og i tilfelle det kommer gjester som er usikker på kildesorteringen, kan det jo være greit. Bak posene klistret jeg opp informasjonsplansjen der det står hva som sorterer under de ulike kategoriene.

(Se bort fra de møkkete skapdørene, er dere snille.. Jeg har gnukket og gnidd og skrubbet, uten at det går bort!)

Jeg har sett at mange har matavfallet i en søplekasse med lokk, men jeg har noen klare meninger mot dette. For det første blir et lokk møkkete, og kan være ekkelt å ta i når man er ren på hendene under matlaging. For det andre kan det være plundrete å få opp et lokk når man skal kaste noe, og kan føre til at man for enkelhets skyld kaster maten i den åpne restavfallsøplebøtta. Og for det tredje vil jeg uansett kaste matsøppelposen FØR den begynner å lukte, jeg syns derfor ikke dette er noe argument for å ha lokk over matavfallet.

Løsningen jeg kom frem til er enkel, krever liten plass, og fungerer veldig bra i praksis. Posene er lett tilgjengelige og jeg er godt fornøyd :)

5 kommentarer:

 1. Etter min erfaring lurer gjestene alltid på kildesorteringen. Ofte er de ikke vant til det heller. -Så litt skilting gjør seg!

  SvarSlett
 2. jeg ble veldig glad når oslo endelig begynte med dette. i mandal har vi alt sortert i minst ti år, litt dårlig at oslo er så treige.. men bedre sent enn aldri! de andre jeg deler kjøkken med har vist ikke forstått poenget da, og kaster alt i samme søppel. blir litt oppgitt.

  SvarSlett
 3. her eg bur kjeldesorterar dei visst alt - matavfall, restavfall, papp/papir og plast! Eg har plassert små firkanta ikea-resirk.bøtter i bosskapet mitt, og dei passar akkurat inn. og så er det ei bøtte med lokk som du snakkar om, som eg brukar til matavfallet. dette er lokk som heng på, så det er ikkje slik ein må plukke av, berre vippe opp. Det fungerar kjempefint synst eg. Den sto i leilegheita då eg flytta inn, trur den er frå Europris..

  SvarSlett
 4. Takk for bra tips! Jeg har et knøttlite kjøkken med særs lite plass under vasken, så har lurt på hvordan jeg skal få plass til tre søppelspann under der når kildesorteringen kommer til min del av byen... Nå vet jeg det :)

  SvarSlett
 5. Oi, trodde hele landet hadde kildesortering. I Trondheim fikk vi det i 1997, men godt å høre at det innføres nå da:)

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)