lørdag 21. mai 2011

Smør!

Dette innlegget er dedikert til smør. EKTE smør. Ikke margarin, ikke noe lett smøralternativ, men ekte smør. Jeg kjøper aldri annet enn ekte smør. Margarin er ekle greier, som starter som olje, og må gjennom en rekke prosesser som i tillegg til å resultere i margarin, blir til maling og hudkrem. Et slags biprodukt av oljeutvinning, tror jeg man kan kalle det (trykk her for illustrasjon). Smør kommer omtrent rett fra kua. Det høres jo unektelig litt bedre ut?

Når jeg kjøper smør, kjøper jeg alltid de klossene med papir rundt. Så flytter jeg det over i smørboks. Billigere og mer miljøvennlig. Det er dessuten praktisk, og ser mer presentabelt ut på bordet (men husk å ta det ut av kjøleskapet en stund før det skal brukes).


Lenge har jeg brukt smørboks i porselen i August-serviset jeg har så mye av. Men den har vært litt for lav, så jeg har måttet skjære av den øverste delen av smøret for å få plass. Smørkladdene var sikkert mindre i gamledager..? Dessuten har jeg greid å miste lokket i gulvet så det gikk skår av det :( På tide å finne noe annet å ha smør i, med andre ord.


loppemarkedet på Kløfta fant jeg denne herlige smørboksen med smørblomstmotiv.


Den er så nydelig! Og den er av plast, så jeg bør klare å holde denne hel og fin.


Hva er deres tanker om smør? Er dere enige med meg i at man bare må kjøpe ekte smør, og helst oppbevare det i smørboks? Er det flere som gjør det alt? :p

18 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig, kjøper kun ekte meierismør, som jeg har i smørboks. Det er dessverre en veldig trist og kjedelig smørboks, så jeg håper at jeg en vakker dag finner en fin en.

  God helg! :)

  SvarSlett
 2. Meierismør passer dårlig overens med min veganske livsstil, så her går det i margarin på brødskiva :P Bruker stort sett kokosolje i matlaging da, så jeg tror ikke margarininntaket er så stort at det gjør noe. Nydelig boks! :)

  SvarSlett
 3. Spiser du meierismør på brødskiva også? Jeg synes meieresmør er veldig godt, men jeg prøver å begrense inntaket pga fettinnholdet. Bruker det alltid i bakst foreksempel, og alltid som smørøye i grøten, men sjelden til hverdags.

  SvarSlett
 4. Jeg spiser juksesmør. mem det er fordi magen min blir sur hvos jeg spiser ordentlig smør (jeg tåler ikke melk.)

  SvarSlett
 5. problemet er jo at det er laget av melk, noe jeg ikke tåler eller vil spise. og det fins margarin som ikke er kjørt igjennom 6 forskjellige kjemiske behandlinger (veldig enig at det er utrolig ekkelt, og det gjelder jo det meste av flytende olje og. ush...) :)

  SvarSlett
 6. Jeg såg en dokumentar om hva margarin er, og siden har jeg kun spist smør (meierismør). Helt enig med deg!!!! Og jeg som trodde at lettmargarin var sunt, fikk meg et realt sjokk!! Kun meierismør, kokosolje og olivenolje som gjelder her hos meg i dag. Soyaolje blir forresten giftig når det varmes opp til over 100 grader. Soyaoljen i margarin er varmet opp til flere hundre grader. Og alt med soya senker stoffskiftet (hyggelig å vite for de som slanker seg) og kokosolje øker forbrenningen.

  SvarSlett
 7. Til de som synes kokosolje smaker ekkelt (kokos), så finnes det to typer, en med kokossmak, og en stekeolje (smørform inntil 24gradwe) uten kokossmak ;-) Kjøper de på iherb.com eller helsekost :)

  SvarSlett
 8. Jeg prøvde vel alskens varianter - båte lett og fett - før jeg innså at ekte meierismør er absolutt best. Jeg kjøper dem som deg, og har dem over i en plastboks.
  Ha en fin lørdag :)

  SvarSlett
 9. Åkej, jeg har muligens vært naiv for jeg aaaante egentlig ikke hva margarin var, har bare tatt det for god fisk at det er sunnere å spise! Nå har jeg googlet og lest meg litt opp og jeg er fullstendig overbevist om at margarinen skal ut av huset. Takk for info!

  SvarSlett
 10. Jeg elsker smør, bruker det i alt av matlaging og baking, og kan ikke leve uten. Her i huset varierer vi mellom Meierismør og Setersmør. :)

  SvarSlett
 11. Helt enig i at ekte smør er det beste!! Men desverre er ikke kroppen min helt enig i at det er så sunt.. legger på meg av bare å se på pakka.. så her går det desverre i soft light :S Takk for opplysningen om hvordan margarin fremstilles... da sier vi hadet til "lykkelig uvitende", hehe :P
  Skulle gjerne hatt en sånn smør boks da, til de gangen vi faktisk kjøper ekte smør :)

  Ha en fortsatt fin helg :)

  Klem :)

  SvarSlett
 12. Så godt å lese at det er bred enighet om at smør er både best og sunnest!

  Og jeg har selvfølgelig forståelse for at noen ikke tåler ekte smør, og at noen vil ha et vegansk kosthold. Men da er det godt å lese at det finnes margarin som ikke er kjørt gjennom SÅ mange kjemiske prosesser, og er litt sunnere. Og kokosolje, såklart, det er jo supert (og noe jeg bruker selv også).

  Kan forresten også nevne at jeg ikke spiser store mengder med smør, altså. Aldri på brødskiva eller knekkebrødet. Men i potetstappe, til en del steking og på flatbrød og lefse skal det tykke lag ekte meierismør til ;)

  SvarSlett
 13. Men har du smakt Kviteseidsmør? Det smaker så englene synger. Jeg bruker det av og til som pålegg. Kun det. Da er det fest!!!

  SvarSlett
 14. Elisabeth: det skal jeg prøve! :)

  SvarSlett
 15. Fin smørboks! To tallerkar i samme servise til salgs på epla :)

  http://epla.no/samler/produkter/208542/

  SvarSlett
 16. Jeg kan nesten ikke ha meierismør i kjøleskapet. Jeg har nemlig vokst opp med at meierismør skåret med ostehøvel er dugandes pålegg, og liker det desverre _veldig_ godt enda. Hadde rulla innen en måned :P

  Trenger også noe mykere, står det ute blir det for mykt, står det ikjøleskap blir det for hardt til å smøres på skiva og det går ikke an å ta det ut en time i forveien, for her er er det alltids noen som spiser med jevne og ujevne mellomrom, hehe. Og så lukter det død og fordervelse når man steker med det!

  Men det smaker best da, ingen tvil! Her går det desverre i brelett eller soft flora.

  SvarSlett
 17. Kokosolje uten smak er forresten ikke like sunt som kokosolje med smak, grunnet alt som må gjøres med den for å fjerne smaken. Ikke direkte usunn, TROR JEG, men med smak er iallefall best. Mmmm... laks og eggerøre stekt i kokosolje, jeg tror jeg lukter morgendagens middag, hehe.

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)