tirsdag 13. april 2010

Reglene!

Nå er det jammen meg på tide at jeg skriver litt mer om dette "ikke kjøpe nye ting"-året!
Grunnen til at jeg har somlet sånn med det, er at matdelen er veldig vanskelig å definere. Tror jeg bare får ta en del av det på skjønn.

Året består altså i å ikke kjøpe noe nytt, og ikke bruke halvfabrikata i matlaging.
Tanken bak: de fleste av oss kjøper alt for mye vi egentlig ikke trenger.

Det materielle:
 1. Kjøpestopp på alt nytt! Kun brukt og håndlaget er lov.
 2. Grense på 100kr i måneden, som skal rekke til nødvendigheter. (Som tannkrem, dopapir, tørkepapir, poser, matpapir, bakepapir, synåler, sytråd etc.) Dersom det er penger til overs av fribeløpet, kan det IKKE brukes på andre ting enn nødvendigheter.
 3. Bensin regnes ikke, men forsiktighet må utvises. (Jeg kjører uansett veldig lite - gjennomsnittlig ca en gang i uka - og vil ha mulighet til å f.eks. dra på biltur i sommer uten at det blir problemer med det. Bilen min står dessuten i garasje drøye 10 minutter unna, så det blir ingen svippturer i tide og utide.)
 4. Frimerker, t-bane/tog-billett, reparasjoner på ting eller andre tjenester, berøres ikke.
 5. Jeg har lov til å motta gaver som bryter med reglene jeg har satt for meg selv. (Ser for jeg at jeg kommer til å ønske meg mye nytt til bursdagen min :p)
 6. Jeg må kjøpe økologisk kosmetikk, vaskeprodukter etc.
 7. Er det for juksete om jeg lager en regel om at jeg har lov til å kjøpe Nemi og Claras tidning? Nemi får jeg kanskje tak i brukt? Er det noen som vil selge meg brukt Nemi hver mnd.? hihi :p

Matdelen:
 1. Alt av halvfabrikata er strengt forbudt (sausposer, posepotetstappe, halvstekte rundstykker, lasagnepakker, pesto, pastasaus, etc.)
 2. Kjøp økologisk i den grad det er mulig.
 3. Råvarer kan være behandlet, dersom det ikke er tilsatt noe. (Jeg må f.eks. ikke kjøpe hel laks og rense den selv, jeg kan kjøpe ferdige laksefileter. Jeg må heller ikke yste min egen ost eller stappe mine egne pølser..)
 4. Jeg skal i den grad det er mulig, kjøpe ferske råvarer. (Her må produktenes tilgjengelighet medregnes. Jeg kan f.eks. ikke kjøpe ferdige oppskjærte potetbåter, men ferdig oppskjærte kyllingfileter er OK.)
 5. Brød, rundstykker, kaker etc. må hjemmebakes.
 6. Når jeg spiser hos andre, skal jeg ikke legge meg opp i om de har brukt halvfabrikata..
 7. Drikke berøres ikke.
Men jeg må som sagt bruke litt skjønn underveis. Og selv om jeg mener det skal være lov med f.eks. pasta, skal jeg benytte anledningen til å prøve å lage det selv også. Jeg vil også benytte dette året til å få brukt opp en del jeg har liggende (mye sminke, såper og hårprodukter), og som har blitt liggende fordi jeg har kjøpt andre ting som jeg liker bedre.

Jeg kommer til å skrive en del om hvilke grep jeg gjør, brukte og håndlagede ting jeg kjøper, oppskrifter på god mat jeg lager fra scratch og lignende gjennom hele året, og hver måned vil det komme en liten månedsoppsummering.

Lykke til, til meg selv og til dere andre som også blir med meg på dette!!

9 kommentarer:

 1. Med tanke på at jeg aldri fikk halvfabrikta mat i oppveksten, så er det pinlig at det er det jeg lever mest på nå. I tilegg til at det er lettvint når en kommer sliten hjem fra jobb så synes jeg det er mer tiltak og lage mat bare til meg selv. Forhåpentligvis så vil ditt prosjekt inspirere meg til å oftere lage ordentlig mat.

  Lykke til med prosjektet:-)

  SvarSlett
 2. Hurra for Ida Victoria!
  Du er kjempeflink!

  SvarSlett
 3. Klart du må få kjøpe deg Nemi ;) Når du er så flink og kuttar på SÅ mykje anna, så burde eit skarve blad få sleppe gjennom nålauget!

  Vi heiar på deg :)

  SvarSlett
 4. Jeg er meget imponeret! Det er sejt og inspirerende, dit projekt. Jeg glæder mig meget til at følge det!

  K.h. Natascha.
  (www.popkulturisten.blogspot.com)

  SvarSlett
 5. Har sagt det før og sier det igjen; du er tøff! :) Gleder meg til å følge med!

  SvarSlett
 6. Du er utrolig tøff som gjør dette. Jeg er sikker på at du klarer det.
  Synes du absolutt skal få lov til å unne deg Nemi.
  Hva med en liten blogg som kan inspirer på matfronten: www.lekkermunn.no. Mye bra oppskrifter og mange som er raske å lage. Mye raskere enn halvfabrikat. En av favorittene mine er pasta med spisskål. Den tar ikke lenger tid enn det tar å koke pasta.

  Om du går inn på kategorien "matkvalitet" kan du også få tips om litteratur som handler om verdien av ekte mat. Bøkene til Mats Eric Nilsson kan anbefales (de har de sikkert på biblioteket).

  Masse lykke til!!

  SvarSlett
 7. Det her må jeg følge med i, cool ide altså! :oo)

  SvarSlett
 8. Så utrolig mye fine ting du lager! Lykke til med gjenbruksprosjektet :)

  SvarSlett
 9. Takk til alle! Dere er en god støtte! :)

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)