torsdag 29. desember 2011

Tiramisù

Tiramisù er en ganske enkel dessert, i tillegg til at den er innmari god og slår an hos gjester. Dessuten liker jeg at den skal lages minst 6 timer før servering - det betyr at man kan ta det mer med ro rett før middagen.. :)

Oppskriften jeg bruker på Tiramisù er fra boka "Svarte haner og ville griser", som er en fantastisk kombinasjon av reiseskildring og kokebok. Den er skrevet av Klaus Hagerup og kona Bibbi Børresen, med tegninger av Fredrik Skavlan. Og når jeg skulle gå inn på bokkilden og finne den frem nå, så jeg at jeg faktisk skrev en omtale av den for over 4 år siden:

"Denne boken er en fin blanding av reisedagbok, morsomme tegninger av Skavlan, aktuelle fakta om Italia med fokus på mat og vin, og mange spennende oppskrifter! Denne kombinasjonen gjør boken både morsom og interessant, samtidig som det er en god kokebok. Boken har både stikkordsregister og oppskriftsregister, så det er enkelt å finne frem. I tillegg inneholder den en oversikt over spisesteder og vinhus de var innom på reisen. Boken vil derfor være spesielt interessant hvis du skal reise til dette området av Italia. Jeg har prøvd flere av oppskriftene, og er veldig fornøyd med resultatene. Dette er en veldig god bok, som jeg vil anbefale på det varmeste!"

Det finnes mange varianter av Tiramisù. Den jeg har brukt er en ganske enkel, klassisk oppskrift, som går som følger:
5 eggeplommer
5 ss sukker
4-500 g kjøleskapskald mascarponeost
4 dl kremfløte
1/2 dl sterk espresso
1/2 dl Vecchia Romagna (en italiensk brandy som ikke finnes i et eneste vinmonopol i hele Oslo, men må bestilles. Jeg kjøpte en spansk brandy med tilsvarende kvaliteter som jeg brukte i stedet.)
24 fingerkjeks (Tynne sukkerbrødkjeks (ladyfingers). Kan også bruke sukkerbrød.)
Kakaopulver

Pisk egg og sukker i 5 minutter på høy hastighet i kjøkkenmaskin til eggedosisen blir kremgul og stiv.


Tilsett mascarponen og visp til oste- og eggemassen er en tykk, jevn røre.
Visp fløten til krem, og vend den forsiktig inn i ostemassen.
Bland kaffe og brandy i en kopp.


Bruk en rund springform som er 25 cm i diameter, og legg et lag fingerkjeks i bunnen. Pensle med kaffe og brandy, snu og pensle andre siden. Eller dypp dem kjapt, slik jeg gjorde. Smør over ca halvparten av kremblandingen. Legg nytt lag med fingerkjeks som du pensler eller dypper.


Avslutt med å smøre på resten av kremblandingen, før kaken settes kaldt i minst seks timer før servering. Rett før servering strøs et tynt lag kakao over kaken.


Kjempegod og ganske mektig dessert, som dessuten er like god i flere dager etter den ble laget.

4 kommentarer:

 1. Mmmmm, denne så ordentlig god ut!

  SvarSlett
 2. Takk for oppskrift! Jeg skal prøve å lage tiramisù til nyttårsmiddag i morgen. Har du tips til hvor man får tak i fingerkjeks (i Oslo)? Godt nytt år til deg!

  SvarSlett
 3. koffeine: Jeg kjøpte fingerkjeks på Ultra på Brynsenteret. Lykke til med nyttårsmiddagen! :)

  SvarSlett
 4. "Rett før servering strøs et tynt lag kakao over kaken."

  Et TYNT dryss! ;)

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)