mandag 11. juni 2012

Matintoleranse

Jeg har lenge hatt en mistanke om at det er noe som ikke stemmer i kosten min. Jeg spiser for det meste både sunt og variert, men har lurt på om det kunne være noe jeg ikke tåler.

Nå har jeg endelig funnet ut av det, etter å ha tatt en matintoleransetest via eksaktmat.no. Når man bestiller test derfra, kommer det utstyr i posten, og man tar blodprøve selv og sender den tilbake. Videre blir blodet sendt til analyse i Cambridge, før man etter et par uker får svaret i posten.

Det jeg ikke tåler, og skal holde meg helt unna er:
 • Kumelk
 • Bringebær
 • Bygg
 • Malt
 • Hvete
 • Kanel
 • Cashewnøtt
 • Agar
 • Colanøtt
 • Ølgjær

Det jeg må være forsiktig med, men kan spise litt av (maks hver 4. dag):
 • Kasein / ostestoff
 • Fiken
 • Ris
 • Mandler
 • Hasselnøtt
 • Pistasjenøtt
 • Chuffanøtt / Tiger nut
 • Reddik

Dette betyr at jeg må legge om kosten en del, og tar veldig gjerne imot tips på gode erstatninger for spesielt kumelken! Jeg har ikke drukket så mye melk tidligere, men det er jo melk i omtrent alt! Det er mye som kan byttes ut med f.eks. havremelk, men hva med fløtegratinerte poteter? Der skal det jo være både ost og fløte, og det er såååå godt! Hvete blir også en liten utfordring.. Det blir veldig greit for meg å f.eks. bytte ut hveten i brødet jeg baker med speltmel, rug og havre, men hva med alle andre ting det er hvete i?

Det er heldigvis ikke sånn at det er krise om jeg får i meg disse tingene, men jeg må holde inntaket til et minumum. Jeg tror en del av hodepinen jeg er plaget med kan komme av matintoleranse. De siste ukene f.eks., har jeg hatt ekstra mye hodepine, og har også spist ekstra mye yoghurt, drukket sjokolademelk og bringebærsaft - alt sammen ting kroppen min er intolerant mot. Så utrolig deilig om jeg kan bli kvitt en del av hodepinen bare ved å legge om kosten! :) Jeg har også håp om at det kan hjelpe meg å bli helt frisk fra ME'n. Jeg har jo som skrevet tidligere blitt mye bedre, men er fortsatt ikke oppe på 100%. Andre som har matintoleranse og dårlig helse, og har erfaringer å dele?

Blir spennende å se fremover, hvor greit det går å legge om kosten, og om jeg blir bedre av det. :)

27 kommentarer:

 1. Både søsteren min og jeg har påvist matintoleranse. Jeg har ikke lagt om kosten ennå, da jeg ble gravid og har slitt med ekstrem kvalme.

  Jeg reagerer på hvete, rug, spelt og banan, samt ren drikkemelk.

  Søsteren min fikk utslag på mer, og hun har merket stor bedring på migrenen etter at hun kuttet ut alt av meieriprodukter og mat med gluten.

  Masse lykke til!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så oppmuntrende å høre at søsteren din er blitt bedre av migrenen! Takk, og lykke til til deg og! :)

   Slett
 2. Spelt er vel en hvete-type, så jeg ville dobbeltsjekket om du kan ha spelt.

  Det er ganske enkelt å styre unna hvete.
  maismel, potetmel, rismel... sjekk også glutenfrie hyller hos kiwi, de selger noe de kaller jyttemel.

  kanskje rismelk, soyamelk osv er noe for deg?
  selv klarer jeg meg stort sett uten melk, men 'skeier ut' med litt fløte eller rømme i blant. fløtegratinerte poteter er jo ikke noe man spiser daglig likevel.

  hvor mange matvarer ble du testet for (80, 120, 200?), og hva slags oppfølgning fikk du?

  tusen hjertelig takk for tips. jeg har lenge vurdert å teste meg via balderklinikken, men tror denne løsningen med 'hjemmetest' passer meg bedre.

  lykke til, veldig glad på dine vegne som har funnet ut av intoleransene og kan jobbe videre med helsen. stå på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spelt er i hvetefamilien, men spelt tåler jeg allikevel helt fint. :) Rismel, derimot, bøe jeg vel holde meg unna, siden jeg ikke skal ha noe særlig ris? Det er ikke nødvendigvis gluten jeg ragerer på i melet, så jeg vet ikke om alle glutefrie produkter er helt safe.

   Jeg testet for 200 matvarer, og fikk oppfølging av ernæringsveileder Sissel Brustad. Hun var veldig hyggelig og hadde mye interessant å si - og om jeg kom på mer å spørre om, måtte jeg gjerne sende en mail til henne, sa hun. :)

   Slett
 3. Jeg har også matintolerans og har hatt det i mange år. Det var så vanskelig i begynnelsen, men så går det bedre etter hvert. (Av og til feiler man, men da reagerer kroppen og så angrer man :)
  I stedet for melk liker jeg best havremelk, men den kan nok ikke du ha siden du ikke tåler hvete...Da finnes der jo rismelk og soyamelk. Var nettopp i Danmark. Der hadde de mandelmelk. Den var god, men har ikke sett den i de norske butikkene.
  Bruk helst de naturelle typene.
  Når det gjelder fløte så finnes der ulike alternativ f.eks. soyafløte. (Jeg bruker havrefløte).
  Jeg er veldig glad i rømme, men har måttet erstatte den med soyayoghurt naturell til f.eks. taco...
  Det er ellers melk i veldig mange matvarer: pølser,leverpostei, kjøttpålegg. Produktene til Gilde merket "Go og mager" skal ikke inneholde melk.
  Det er mye mulig at du vil bli verre en periode når du endrer kostholdet -det er en slags "avgiftningsreaksjon" kroppen må gjennom før det blir bedre...
  Lykke til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Havre tåler jeg helt fint, så havremelk blir det nok en del av fremover. :) Men produkter med mandel og ris skal jeg helst holde meg unna. Jeg har prøvd havrefløte i gratinerte poteter, men det feilet helt.. Den tyknet ikke slik vanlig fløte gjør. Kanskje soyafløte funker bedre til det? Soyayoghurt skal jeg også teste!

   Takk for tips! :)

   Slett
 4. Jeg er veganer, så jeg unngår alle meieriprodukter helt frivillig - og det er veldig enkelt!:) Man får erstatning for både melk, fløte (både mat og krem), vaniljesaus, smøroster, yoghurter, rømme, smør til brød og til baking, ulike ostetyper osv osv. Jeg hamstrer alltid når jeg er i Sverige, for der er utvalget utrolig mye bedre.

  Jeg anbefaler matbloggen veganmisjonen, der er det massevis av supergod og enkel mat uten melk og egg, også på retter som vanligvis har melk i seg, som lasagne, pai, osv.

  Lykke til!:)

  SvarSlett
 5. Hva i kumelk er det du ikke tåler? Laktosen? For isåfall er det kommet masse nye laktosefrie produkter nå, melk, fløte og youghurt blant annet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet ikke. Det er ikke nødvendigvis laktosen jeg ikke tåler, så hun ernæringsterapeuten jeg snakka med, anbefalte å kutte helt ut alt i første omgang, og heller prøve med litt laktosefrie produkter etterhvert.

   Slett
 6. Ved melkeintoleranse er det ofte laktosen man reagerer på. Hvis det er tilfellet for deg er det ikke nødvendig å holde seg unna melk, både fordi det finnes stadig flere laktosefrie produkter i butikken, men du kan også få tak i tabletter (kerutabs) med laktaseenzymer som du kan ta sammen med måltid som inneholder melk. Enkelte melkeprodukter inneholder heller ikke laktose, for eksempel gulost.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke nødvendigvis laktosen jeg ikke tåler, så hun ernæringsterapeuten jeg snakka med, anbefalte å kutte helt ut alt i første omgang, og heller prøve med litt laktosefrie produkter etterhvert. Takk for tips - håper det er laktosen jeg ikke tåler, så blir alt mye lettere. :)

   Slett
 7. hei tipser om siljesreise.com, hun er veldig god på slike oppskrifter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun er fantastisk på all alternativ og sunn mat! :) Det var på bloggen hennes jeg ble tipset om matintoleransetest. :)

   Slett
 8. Ved melkeintoleranse er det proteinet man reagerer på. Det er iallefall tilfellet hos meg. Kan ikke ha noe melk punktum, men det er ikke noe problem :) Bruker blå soft (uten melk og soya) til steking, baking og på brødskiva og så bruker jeg havrefløte fra oatly for å erstatte fløte/melk. Den funker fint både til blomkålsuppe og til fløtegratinerte poteter. Når det gjelder osten så finnes det flere erstatinger med soya som kanskje er verdt å prøve? Jeg tåler heller ikke soya så der kan jeg ikke hjelpe deg :)

  Her spises bare rene produkter og alt lages fra bunnen av. Ikke er det vanskeligere enn før og så mye sunnere man blir! :) Bort med alle e-stoffer osv..

  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Vet ikke hva i melken jeg ikke tåler, men jeg skal prøve å finne mozzarellaost av bøffel - det skal jeg tåle helt fint. :) Prøver gjerne gratinerte poteter med havrefløten du anbefaler. Kanskje det er forskjell på dem, for med den jeg prøvde ble det ikke noen dreis på potetene..

   Jeg spiser stort sett bare mat jeg lager fra bunnen av allerede. Det gjør nok at det blir lettere å legge om kosten enn om jeg hadde for vane å spise masse halvfabrikat. :)

   Takk!

   Slett
 9. Blir spennende å høre om det fungerer på hodepinen din, tror jeg reagerer på en del selv, men har aldri dillet meg til å teste. Jeg ville som andre tipse om laktosefri matfløte osv. Rema har ganske godt utvalg og gode priser. Melk er gjerne ganske enkelt å erstatte synes jeg, for det finnes så mange andre gode produkter.

  Jeg ville bare anbefale en blomkålsuppe uten melk til deg. Her er oppskrift :)

  Blomkålsuppe
  1 gul løk
  1 purreløk (kun det hvite)
  1 blomkål
  6 dl grønnsaksbuljong

  Skjær opp løk og purreløk, ha det i en gryte og la det frese i litt olje i ca. 4 minutter. Tilsett blomkålen oppdelt i passe store biter og hell over grønnsaksbuljongen. La det koke til blomkålen er mør, og bruk en stavmikser i gryten så suppen blir fin og glatt. Krydre med salt og pepper.

  Veldig enkelt, og veldig veldig godt! Lykke til :)

  SvarSlett
 10. er ganske sikker på at jeg selv har intoleranse på en del matvarer i tillegg til dem jeg har funnet ut selv (melk, gluten og sukker). så blir nok å ta en slik test selv, og krysser fingrene veldig for at jeg tåler nøtter, hehe.

  her er en kjempegod oppskrift på fløtegratinerte poteter, men jeg pleier å ta ekstra salt og pepper: http://vegetarbloggen.com/2012/02/19/flotegratinerte-poteter/

  ellers har jeg et tips om å bruke den røde soyamelken til matlaging, som sauser og slikt, da jeg syns den blir litt kjukkere enn andre. havremelk funker også veldig bra til slikt! (og det er jo veldig enkelt å lage selv også). også har du sikkert fått med deg næringsgjær som skal ha en ostete smak? ellers syns jeg 'cheezly mozerella style' er den som minner mest om vanlig gulost! (men nå har ikke jeg spist gulost på 3 år, så ta det med en klype salt)

  bringebær var jo en litt ""morsom"" ting å ha intoleranse mot da, hehe. av alle ting liksom... lykke til med matforandringene iallefall! det er alltid litt vanskelig i begynnelsen, men så blir man vandt til det og finner det helt naturlig å ikke spise det ene eller det andre (er først på enkelte feriemål ting kan bli litt komplisert, høhø).

  SvarSlett
 11. Takk for fin link til eksaktmat.no..nå skal jeg ta test og håper jeg får påvist noe så magen og kroppen blir bedre..
  LYKKE TIL!

  Ha en flott dag
  klem fra Lill

  SvarSlett
 12. Er det melkeprotein du ikke tåler eller laktose? Dersom du har fått spesifisert dette, gjør det ting litt enklere. Ved laktoseintolleranse fungerer produktene til Tine uten laktose veldig fint. Ellers finnes det mye bra soyaalternativer, spesielt på kjeder som meny og ultra etc.. På ostefronten kan du forsøke vellagret ost fremfor "vanlig" ost. Jeg tåler ikke laktose og reagerer ganske mye på meieriprodukter generelt, men vellagrede oster går ofte fint i små doser.

  SvarSlett
 13. Hei. Hvor har dere vært å tatt tester for matintoleranse ? Jeg har time hos balder klinikken

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Som jeg skrev i innlegget, har jeg tatt det via eksaktmat.no.

   Slett
 14. Hei Ida

  Først og fremst; så bra du har blitt bedre av MEen. Jeg har fulgt bloggen din lenge og tror vi ble syke omtrent på samme tid. Jeg var skikkelig dårlig, var kanpt ute av huset på et år. Men så snudde det gradvis og har nå vært i full jobb i over et år og lever et helt normalt liv. Sterke hode- og nakkesmerter var det som satt igjen lengst, men nå er det også borte.

  Jeg la også om kosten etter matvareintoleransetester, prøver jo alt for å bli frisk.. Jeg sluttet imidlertid fordi jeg mistet mye av det som ga meg mest glede i en vanskelig tid; nemlig god og variert mat. Mye stress å huske på alt en ikke kan spise, og veldig slitsomt i sosiale sammenhenger. Så vidt jeg har funnet ut er det ingen vitenskapelig dokumentasjon som viser at man blir bedre av ME som følge av kostholdsomlegging. I alle fall; jeg er helt frisk og spiser det jeg har lyst til. ! lykke til

  SvarSlett
 15. Men Ida Victoria da... Jeg har bare begynt å lese din blogg idag, og du virket som en smart, oppegående jente, helt til jeg kom til det innlegget.. :-( Disse testene er jo bare tull, de er ikke eksakte medisinske tester, og resultater som du fikk betyr ingenting, dessverre. De tjener penger på å lure ME-syke, hvor trist er ikke det. Hvis du googler eksaktmat, du se at de blir nevnet på mange blogger, men merkelig nok, får alle bloggere ca samme resultater - alle er "allergiske" mot melk, egg, hvete. Det er bortkasta penger og energi. Hvis du ikke er fornøyd med fastlegen din, bytt ham/henne, men gå heller til ordentlig lege for å ta sånne tester! Det er ganske kort vei til feilernæring, og plutselig er du sykere enn du var. Pluss at du kasta bort pengene og nå også reklamerer på bloggen din for noen svindlere.. Trist!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri tatt denne testen for 100% god fisk, men vil prøve å ta hensyn til den en stund nå, for å se om det har noen effekt. Om det ikke har det, blåser jeg i det. Har du noen fakta/undersøkelser å vise til? Det er sterke røster både for og imot slike tester, men lite konkret å vise til. Det jeg har tenkt er at jeg bare får ta det med en klype salt, men prøve å se om det fungerer. :)

   Slett
  2. Flere leger og klinikker som Balder klinikken bruker disse testene. Det foreligger mange gode studier på IgG testing mot spesifikke matproteiner. "Funksjonell medisin" er en ny måte å se helse på. Vi prøver å finne grunnen til symptomene og sette i gang tiltak mot dette. Det kan være fra livsstilsendring, kostholdsveiledning, medisinsk behandling eller anbefaling av tilskudd. Den personen som kommenterer innlegget som "anonym" bør heller stå frem med navnet sitt og oppdatere seg før nye innlegg skrives.
   Mvh
   Mike Dongelmans, daglig leder Nordic Health Clinic AS

   Slett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)