lørdag 12. februar 2011

Veiledning på sirkelskjørtSirkelskjørt er temmelig enkelt å sy. Det tar litt tid, spesielt med kantbåndet, men er enkelt og greit. Her har jeg skrevet en veiledning til dere som vil prøve dere på et selv!

1. Klipp en runding i et stoff (litt tunge jerseystoff i bomull eller viskose er fine å bruke). Større runding gir lengre skjørt.Tips til en fin sirkel: legg en rund duk over som du klipper etter. Har du ingen duk i riktig størrelse, kan du bruke en anretning med en hyssing, en nål og en tusj, et kritt eller en veldig myk blyant. Knyt krittet i den ene enden og nåla i den andre. Plasser nåla i midten og tegn en sirkel (obs, strek opp på vranga!). Dette gjorde jeg, med snorlengde på 54 cm.

2. Sy skråbånd rundt hele ytterste kanten.

2a. Jeg syr alltid på skråbånd i to omganger. Legg først skråbåndet inntil vrangsiden og sy en søm rundt hele, litt til høyre for bretten i skråbåndet:2b. Brett skråbåndet rundt kanten og sy det fast med en pen søm på rettsiden. Husk å klippe av båndet så det kan overlappe og brettes inn i skjøten.Og til slutt bør kanten se omtrent sånn ut:3. Klipp hull i midten til livet. La åpningen være større enn livet ditt (ca 20-40 cm større). Så enkelt gjør jeg hullklippingen:4. Klipp en rektangulær bit vliselin til livet. Lengden må være en del lengre enn livvidden din. Ideelt sett et par cm lenger enn åpningen i skjørtet. Bredden avhenger av strikken du bruker (ca 3 cm bredere enn det dobbelte av strikken).Klipp en lik bit av stoffet, og stryk på. Dette stiver opp livet.5. Sy kortendene av livstykket sammen på vranga.6. Brett livstykket dobbelt - vrang mot vrang, og fest det med nåler til skjørtet - rett mot rett. Hvis åpningen i skjørtet og livet ikke har helt samme størrelse, rynker du livet for å få det til å passe. Bruk godt med nåler! Obs, pass på at skjøten på skråbåndet nederst og skjøten i livstykket kommer på samme sted.7. Sy fast livet på vranga. La det være igjen en liten åpning til å tre gjennom strikken.8. Bruk en bred strikk som du trer gjennom livet i skjørtet. Obs, pass på at strikken ikke vrir seg! Sy sammen endene på strikken, og sy deretter sammen åpningen du tredde strikken gjennom.Voila, du har et flott sirkelskjørt!
Håper veiledningen var grei og forståelig. Og om noen har spørsmål, er det bare å komme med dem. Og si fra hvis dere lager noen fine sirkelskjørt som jeg kan få se, da! :p

17 kommentarer:

 1. Genialt, Ida!
  Jeg har netop gået siden jul og ville sy en rundskåret nederdel, men trukket det i langdrag med at gå i gang, fordi jeg er ikke er så vant til at sy og ikke helt vidste hvordan jeg skulle gå i gang, men hvilket stof og hvordan med livåbningen, om den skulle være med lynlås eller elastik (strikke, jeg har lært et nyt norsk ord)!

  Og her til formiddag skulle jeg netop til at gå i syforretningen og købe ind til det - så dit indlæg falder på et genialt sted!

  Dog tror jeg, jeg dropper kantbåndet og bare syr det lidt op... Men smart med livvidden - jeg havde egentlig bare tænkt at sy elestikken direkte i skørtkanten, men kan godt se at din måde er bedre.

  Tak - og ønsk mig held og lykke ;o)

  K.h. Natascha
  God weekend til dig :o)

  SvarSlett
 2. Stilig!! Bra forklaring, dette skal kanskje prøves;) men skråbånd tror jeg at jeg trenger litt hjelp til første gang altså:)

  SvarSlett
 3. Veldig enkelt og greitt forklart - til og med eg som ikkje syr forsto det! :) eg skal definitivt prøve meg på dette seinare, når eg har fått bestilt meg symaskin og har forstått bak fram på den :p satsar på å få kjøpt meg symaskin iløpet av neste mnd.. har du nokre tips til maskiner? Eg har lurt litt på Husqvarna Viking Emerald 118 eller 122 (ligg litt nede på denne sida: http://www.symaskiner.no/subdet4.htm) men veit ikkje heilt kva for ei eg bør velje, for eg veit jo strengt talt ikkje kva som vert behovet mitt i ei symaskin før eg har sydd litt.. kjenner du til desse maskinene? kanskje du har nokre anbefalingar i om lag samme prisklasse?

  SvarSlett
 4. Natascha: Lykke til! Og god helg til deg og! :)

  Annikken: Pøh, skråbånd klarer du helt fint! Bare gjør det i to omganger sånn som jeg beskriver :)

  Kristina: Gøy at du skal kjøpe symaskin! Jeg har ikke så mye greie på symaskiner altså. Men den jeg har nå, er god, stabil og enkel. Jeg valgte den fordi mange andre anbefalte den.

  Her ser du min, og kommentarer fra flere som har den og er fornøyd med den: http://idaogmuskatt.blogspot.com/2010/12/all-i-want-for-christmas.html
  Her er også flere kommentarer om symaskiner: http://idaogmuskatt.blogspot.com/2010/12/muskatt-foran-symaskina.html

  SvarSlett
 5. Kjempebra oppskrift :D og jeg syr ikke engang, men ble veldig inspirert. Havnet på bloggen din pga epla.no :) Fine ting!

  SvarSlett
 6. Jeg får veldig lyst til å prøve meg på et slik skjørt altså, det er jo så fiiint! Men jeg syns igrunn skråbånd er litt skummelt. :P

  SvarSlett
 7. Det skjørtet ble knallfint! Takk for at du delte fremgangsmåten med oss andre:P Ha en fin helg! :D

  SvarSlett
 8. Kjempe fin beskrivelse. Dette må prøves en gang :)

  SvarSlett
 9. Så flink du er! Jeg er ikke helt på dette nivået når det gjelder sying, men jeg skal ta vare på denne, for denne s k a l jeg prøve en gang!! Fin dag te dæ! :)

  SvarSlett
 10. Dette skal jeg prøve!
  Og kjæresten hadde rett i sine antagelser om sirkelskjørt (klippingen) :-)

  SvarSlett
 11. Oi, denne vil jeg sy med en gang! Jeg husker da sangen "Lambada" kom ut, og jeg ville ha mitt første sirkelskjørt...
  Takk for tips og inspirasjon - du har en nydelig vakker blogg fullstappet av talent!

  SvarSlett
 12. Hei! Kanskje du kan hjelpe meg? :)

  Jeg driver og syr et skjørt til et kostyme, men jeg har ikke mye erfaring og improviserer en del. "Det blir enkelt og greit!" tenker jeg, og så dukker det opp uventede problemer underveis ;) Jeg prøver nå å finne frem til en måte å legge et sirkelskjørt oppå et tyllskjørt...

  Tyllskjørtet (masse stiv tyll, skikkelig tutu) har jeg sydd på den enkleste måten jeg kunne komme på; bretta tyllen, sydde en bred løpegang og tredde det hele på en bred svart strikk. Så har jeg et tynt stretchstoff (mesh) som jeg vil legge oppå. Jeg tenkte å bare klippe ut et sirkelskjørt, men så vet jeg ikke helt hvordan jeg skal feste det... Det er umulig å tre det på strikket (for der er tyllen tredd) og jeg vil ikke klippe det likt som tyllen og sy det på langs tutuens løpegang, for da blir det masse folder i stedet for sirkelskjørt. Skal jeg kanskje bare klippe til sirkelskjørtet, ta på meg tyllskjørtet, for så å sy det på for hånd litt der hvor det passer??? Det er ganske bra med stretch i sirkelskjørt-stoffet også.

  SvarSlett
 13. Marta: om du ikke alt hadde vært så godt i gang, ville jeg foreslått å lage en litt større sirkel med tyll, og bare legge det under det andre stoffet og sy det på samtidig.. Meeen, når du har laget selve tyllskjørtet såpass ferdig, er jeg litt usikker. Kanskje det beste er å gjøre slik du foreslår; sy det på for hånd der det passer.. Heldigvis ser ikke publikum så godt detlajene i kostymer, hihi ;)

  SvarSlett
 14. Hei! Har lyst til å prøve å lage et slik skjørt selv. Men vet ikke hvor mye stoff jeg trenger for å få lagd et slik skjørt. Hvor mange meter osv brukte du for å få til skjørtet? :) Håper du har et svar på dette, selv om jeg ser det er lenge siden du sydde det.

  SvarSlett
 15. Googlet etter en slik veiledning i dag fordi jeg en stunder har fundert på å sy et slikt til dattera. Jeg er nybegynner, og veiledning med tekst og bilder er gull verdt. Tusen takk!

  SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)