lørdag 10. desember 2011

Pølser!

Helt siden jeg fikk meg Kenwood kjøkkenmaskin, har jeg gleder meg til å lage egne pølser - og i dag var dagen! :)



Kjøtt og tarmer handlet jeg på Strøm-Larsen; ca 1/3 svinekjøtt, 1/3 spekk, 1/3 oksekjøtt (til sammen 2 kg kjøtt) og fire meter oksetarmer.


Første steg var å legge tarmene til bløt, der de skal ligge i minst en time. Så var det bare å kutte kjøtt i store biter og ha det over i kjøttkverna.


Vi kjørte alt kjøttet gjennom to ganger for å få det godt nok malt. I tillegg til kjøttet fra Strøm-Larsen hadde jeg oppi litt kokt sjalottløk og bacon som jeg også malte.



Jeg blandet inn fire egg, litt salt og pepper, før jeg delte opp deigen i to ulike deler for å prøve litt ulik krydring.


Den ene ladningen skulle bli julepølser, og fikk i seg allehånde, muskat, nellik og ingefær. Den andre porsjonen ble en mer spicy variant med cayennepepper og chili i tillegg til ingefær og paprikapulver.


Viktig under pølselaging er å steke små prøvebiter av deigen så man kan smake seg til med krydringen underveis. (Men er det mulig at noe av styrken på krydderet forsvinner når pølsene trekker eller noe? Jeg syns det var mer smak på prøvebitene enn på de ferdige pølsene. Litt mer krydring neste gang tror jeg!)

(Den moderne kokk googler litt underveis.)

Når deigene var ferdigblandet skylte jeg tarmen og tredde den på pølsehornet. Jeg brukte oksetarm, som gir de tykkeste pølsene.


Prøvde meg litt frem med knyting/snurring av pølsene underveis og etter stappingen, men fikk ikke helt ordentlig dreisen på det. Noen som har tips til hvordan man får ut all luften og knyter på en ideell måte? (Under stappingen er det forresten en stor fordel å være to!)



Når pølsene var ferdige lot jeg de trekke i en halvtimes tid. Så steking, så middag - og dagens middag ble (selvfølgelig!) pølser og potetstappe! Resten av pølsene er fryst ned og skal spises på julaften :)


Det er en del jobb og tar lang tid, men hva gjør vel det når man koser seg med det, og får skikkelig bra pølser som resultat? :)

10 kommentarer:

  1. Wow! Nå ble jeg imponert. Jeg har også hatt lyst til å lage pølser.
    Veldig fin fotoserie. Har du fått deg fotograf?

    SvarSlett
  2. så dyktig du er. Spennende . Ha en flott dag

    SvarSlett
  3. Hei! Jeg er fast leser av bloggen din, men er ikke den flinkeste til å kommentere. Dette innlegget derimot imponerte meg så mye at jeg må legge igjen en hilsen å si: Du er skikkelig tøff!

    Det siste bildet var utrolig fristende. Har tilgodet å smake så ferske pølser! :)

    God advent, fra Simone

    SvarSlett
  4. Bra blogg, Ida Victoria!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
  5. Hei,kjempebra!
    Jeg har prøvd å lage pølser selv.Det er fint med litt hvit løk,det er enda mer smak. Luft går ut hvis du stikker inn en tynn nål på flere steder.

    SvarSlett
  6. Fint bilder! Du trenger ikke knyte mellom pølsene, bare vri pølsene to ganger annenhver vei.
    Hvis du vil bli kvitt luftboblene kan du gjøre det etter at du er ferdig med alle pølsene. Bruk en tynn nål og stikk et lite hull i bobla og klem lufta forsiktig ut.

    SvarSlett
  7. Angående pølser/snurring/tråd: Du kan, som noen andre skriver, snurre pølsene hver sin vei. Det som er lettere, er å knytte med tynn bomullstråd når en pølse er lang nok og så knytte på nytt til den neste pølsa noen centimeter unna - og klippe av imellom knutene. (det så ut som om du bare hadde en knute mellom pølsene?) Det er også mer praktisk enn at de henger sammen. Ja, det trekker ut en del smak i pølsevannet - så mer krydder er sikket bra. Men hvorfor hadde du egg i? Det har jeg ikke brukt i julepølser før.... Hvis du skal stappe pølser ofte, kan det lønne seg å bruke en manuell pølsestapper med et stort sylinder der du får HELE deigen oppi i en vending og bruker en sveiv for å deigen ut. Det er MYE lettere enn å stappe og stappe små mengder deig med Kenwood! Det er slitsomt og tar veldig lang tid, og bråker.... Fint å se at du prøver deg på pølsestapping - ingentig er som hjemmelagde pølser. LYKKE TIL VIDERE!

    SvarSlett
  8. Vil du gifte deg med meg?

    SvarSlett
  9. Søren, det kom en anonym før meg! :(

    SvarSlett
  10. -mmmmm! Nydelig blogg med masse inspirasjon! Håper å lage mine egne pølser etterhvert jeg også. Nam!

    SvarSlett

Takk for alle kommentarer og tilbakemeldinger! :)