lørdag 31. desember 2011

Nyttårshåret?

Jeg trenger hjelp! Håret mitt lider av store kjedsomhetsproblemer for tiden. Det er i en sånn lengde at det må gjøres noe med det, samtidig som det ikke er langt nok til alle de fancy frisyrene jeg har lyst på. I alle fall har ikke jeg fått til noen spenstige frisyrer med det.


Så nå lurer jeg på om noen har tips til hva man skal gjøre med et halvlangt, tynt, glatt og kjedelig hår? Ikke si "søk på youtube, der ligger det masse instruksjonsvideoer"! Jeg trenger helt konkrete tips som passer meg og min hårtype og hårlengde og alt. Det beste hadde vært om noen kom og lagde frisyre på meg, men det er kanskje litt for mye forlangt av blogglesere :p Jeg får nøye meg med å bli veldig glad om noen har gode tips!


Håper dere alle får en strålende nyttårsfeiring - med eller uten fancy frisyrer! Godt nytt år, og takk for det gamle! :)

fredag 30. desember 2011

Tversover

Nei, jeg gir opp knytinga for i kveld, og innser at det er en bra ting med juksesløyfer med strikk..


Etter å ha utbasunert så eplekjekt at "det kan vel ikke være noen sak å knyte en sløyfe?" måtte jeg prøve det selv. Men det var visst ikke så lett allikevel. Selv grundige youtube-videoer har en slags blindspot, der det plutselig skjer et eller annet jeg ikke får med meg, og så blir alt feil. Skal gå på med friskt mot igjen en annen gang, men i dag nøyer jeg meg med å konkludere med at jeg forstår de som ikke vil ha ordentlige sløyfer ;)

torsdag 29. desember 2011

Tiramisù

Tiramisù er en ganske enkel dessert, i tillegg til at den er innmari god og slår an hos gjester. Dessuten liker jeg at den skal lages minst 6 timer før servering - det betyr at man kan ta det mer med ro rett før middagen.. :)

Oppskriften jeg bruker på Tiramisù er fra boka "Svarte haner og ville griser", som er en fantastisk kombinasjon av reiseskildring og kokebok. Den er skrevet av Klaus Hagerup og kona Bibbi Børresen, med tegninger av Fredrik Skavlan. Og når jeg skulle gå inn på bokkilden og finne den frem nå, så jeg at jeg faktisk skrev en omtale av den for over 4 år siden:

"Denne boken er en fin blanding av reisedagbok, morsomme tegninger av Skavlan, aktuelle fakta om Italia med fokus på mat og vin, og mange spennende oppskrifter! Denne kombinasjonen gjør boken både morsom og interessant, samtidig som det er en god kokebok. Boken har både stikkordsregister og oppskriftsregister, så det er enkelt å finne frem. I tillegg inneholder den en oversikt over spisesteder og vinhus de var innom på reisen. Boken vil derfor være spesielt interessant hvis du skal reise til dette området av Italia. Jeg har prøvd flere av oppskriftene, og er veldig fornøyd med resultatene. Dette er en veldig god bok, som jeg vil anbefale på det varmeste!"

Det finnes mange varianter av Tiramisù. Den jeg har brukt er en ganske enkel, klassisk oppskrift, som går som følger:
5 eggeplommer
5 ss sukker
4-500 g kjøleskapskald mascarponeost
4 dl kremfløte
1/2 dl sterk espresso
1/2 dl Vecchia Romagna (en italiensk brandy som ikke finnes i et eneste vinmonopol i hele Oslo, men må bestilles. Jeg kjøpte en spansk brandy med tilsvarende kvaliteter som jeg brukte i stedet.)
24 fingerkjeks (Tynne sukkerbrødkjeks (ladyfingers). Kan også bruke sukkerbrød.)
Kakaopulver

Pisk egg og sukker i 5 minutter på høy hastighet i kjøkkenmaskin til eggedosisen blir kremgul og stiv.


Tilsett mascarponen og visp til oste- og eggemassen er en tykk, jevn røre.
Visp fløten til krem, og vend den forsiktig inn i ostemassen.
Bland kaffe og brandy i en kopp.


Bruk en rund springform som er 25 cm i diameter, og legg et lag fingerkjeks i bunnen. Pensle med kaffe og brandy, snu og pensle andre siden. Eller dypp dem kjapt, slik jeg gjorde. Smør over ca halvparten av kremblandingen. Legg nytt lag med fingerkjeks som du pensler eller dypper.


Avslutt med å smøre på resten av kremblandingen, før kaken settes kaldt i minst seks timer før servering. Rett før servering strøs et tynt lag kakao over kaken.


Kjempegod og ganske mektig dessert, som dessuten er like god i flere dager etter den ble laget.

lørdag 24. desember 2011

Goooood jul!

GOD JUL alle dere fine lesere! Jeg koser meg glugg ihjel på sofaen nå - i morgenkåpe, med Tre nøtter til Askepott, juletre, stearinlys, frokost og kaffe, før jeg senere på dagen skal avgårde til familie på Jessheim. Herlig. Håper dere koser dere like mye, og at dere får en helt strålende jul! :)

torsdag 22. desember 2011

Siste innspurt

For første gang forstår jeg virkelig uttrykket "som julekvelden på kjerringa". Det er julaften i OVERIMORGEN! Hjelpe meg! Hele desember har kokt bort i alskens andre fine ting, og i dag må jeg sy og bake nesten alle julegavene, samt vaske leiligheten og pynte. Huttetu, ønsk meg lykke til!


Og lykke til med juleinnspurten til alle dere også. Gjør deres beste for å ikke stresse, selv om det sikkert ikke er så lett. Jeg skal i alle fall prøve å kose meg(!) med alt mulig rart som skal gjøres i dag.. :)

PS, takk for mange hyggelige tilbakemeldinger på TV-opptredenen min! For de som har TV2 Sumo fra før, eller gidder å betale for å se innslaget - trykk her for å se det på nett-TV.

tirsdag 20. desember 2011

TV-debut

Da har jeg hatt min TV-debut, og vist frem julekulelaging i Epla-juleverksted på direkten i God morgen Norge :)



Sammen med meg var Kari Anne Marstein, og Epla-grunnlegger Siw Boine med hennes to flotte barn, Inga og Silja.

















mandag 19. desember 2011

Juleverksted!

I morgen tidlig (tirsdag) må dere skru på TV2 og se på God morgen Norge! Der skal jeg og noen andre eplaere ha juleverksted på direkten. Moro! :) (Og jeg har selvfølgelig sydd meg ny julekjole for anledningen ;)



PS, vi skal ikke lage sånne rare papirengler - den på bildet lagde jeg da jeg var ganske liten :)

søndag 18. desember 2011

Innpakning

Hvordan pakker dere inn julepakkene? Jeg bruker stort sett bare gråpapir og ulltråd eller hyssing. Men i år har jeg kjøpt et litt ekstra fint gråpapir - med sauetrykket til Unni Strand! Som et alternativ til dyre og miljøskadelige julepapir, kan det også bli fint å bruke avissider eller andre overflødige papirbiter.





Pakkelappene er fra LineLove på Epla.

lørdag 17. desember 2011

Jul i Folkton

Jeg pleier egentlig ikke blogge om konserter og operaer og slikt jeg er på, men dette var en så utrolig bra og spesiell konsert at det føltes helt nødvendig å dele med alle at den finnes. Seks personer på scenen, og bortimot 50 instrumenter i tillegg til nydelig vokal. Herlig!



Ale Möller, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Esbjörn Hazelius, Lisa Rydberg (men hun var syk i dag), Olle Linder og Roger Tallroth som sammen blir Jul i Folkton.

torsdag 15. desember 2011

Ny gammel skjenk

Interiøret hos meg blir bare eldre og eldre... Nå har jeg nylig byttet ut stuas eneste Ikeamøbel med en gammel skjenk etter mormor. Slitt, gammel, litt upraktisk og i minste laget til TV-benk, men i heltre og penere enn Ikea-laminat ;)



Den var hvitmalt fra før, men veldig slitt, så jeg ga den et strøk "lys toscana". I tillegg byttet jeg ut knottene med noen fantastiske håndmalte fra Sweet Mix Creations på Etsy. Det er utrolig hva nye knotter gjør med et møbel! (Noe jeg også fikk bevist med "nonstopknottekommoden" min.)


For å få plassert elektroniske dingser måtte jeg sage tre hull i bakplata, og la plassen der det egentlig skulle være skuffer, få være hylle for diverse elektriske artikler. Ikke et optimalt TV-møbel, men helt kurant :)

onsdag 14. desember 2011

Husk julepost!

Bare en liten påminnelse om julepakker og julepost - om man skal være sikker på at det kommer frem, må det sendes før 16. desember! Alt som bestilles fra Sting & Ting frem til fredag kl. 15 blir garantert sendt så det er fremme før jul. Lykke til med resten av julehandelen, og kos dere med juleforberedelsene (stress ned!) :)

mandag 12. desember 2011

Mozartkuler og mandelsnop


En av konfektfavorittene mine, er Mozartkuler. Kombinasjonen av marsipan, cognac og mørk sjokolade er uslåelig. I dag hadde jeg ikke cognac, så jeg tok en spansk en (hø hø!) - en spansk brandy som har mye til felles med cognac.

Oppskriften jeg bruker til ca 40 Mozartkuler er som følger:
500 g marsipan
5 ss cognac
100 g nougat
200 g mørk sjokolade

1. Arbeid marsipan og cognac godt sammen.


2. Skjær nougaten i små terninger (prøv å ikke ta så mye på nougaten - den blir veldig klissete).

3. Ta biter av marsipanen som du trykker litt flate, legger en nougatbit på og pakker marsipanen rundt nougaten, for så å trille en kule. (Vask deg på hendene når det begynner å bli veldig klissete. Jeg vasker kanskje hendene 4-5 ganger i løpet av rullingen.)


4. Sett marsipankulene i kjøleskapet mens du smelter sjokoladen. Dyppingen blir mye enklere hvis marsipankulene er kalde!


5. Smelt sjokolade i vannbad og dypp kulene.


Sett de ferdige kulene til avkjøling, før du pakker de inn i en lufttett boks og oppbevarer de kaldt. (Det er ingen god grunn til at noen er i former og andre ikke.)


Når jeg lager konfekt som skal dyppes i sjokolade, smelter jeg alltid litt ekstra og bruker restene av dyppesjokoladen til noe annet. I dag hakket jeg 250 g mandler, som jeg ristet og blandet med resten av sjokoladen. Knallgodt og enkelt mandelsnop!




Og med dette var de første bidragene til årets konfekteske ferdig. Trykk her for å se konfektesken jeg lagde for to år siden.

søndag 11. desember 2011

Julekalendertips

Hvis dere går inn på bloggen til Lill/byMaligima i dag, kan dere legge igjen kommentar for å vinne blant annet en liten Sting&Ting-ugle! :)

lørdag 10. desember 2011

Pølser!

Helt siden jeg fikk meg Kenwood kjøkkenmaskin, har jeg gleder meg til å lage egne pølser - og i dag var dagen! :)



Kjøtt og tarmer handlet jeg på Strøm-Larsen; ca 1/3 svinekjøtt, 1/3 spekk, 1/3 oksekjøtt (til sammen 2 kg kjøtt) og fire meter oksetarmer.


Første steg var å legge tarmene til bløt, der de skal ligge i minst en time. Så var det bare å kutte kjøtt i store biter og ha det over i kjøttkverna.


Vi kjørte alt kjøttet gjennom to ganger for å få det godt nok malt. I tillegg til kjøttet fra Strøm-Larsen hadde jeg oppi litt kokt sjalottløk og bacon som jeg også malte.



Jeg blandet inn fire egg, litt salt og pepper, før jeg delte opp deigen i to ulike deler for å prøve litt ulik krydring.


Den ene ladningen skulle bli julepølser, og fikk i seg allehånde, muskat, nellik og ingefær. Den andre porsjonen ble en mer spicy variant med cayennepepper og chili i tillegg til ingefær og paprikapulver.


Viktig under pølselaging er å steke små prøvebiter av deigen så man kan smake seg til med krydringen underveis. (Men er det mulig at noe av styrken på krydderet forsvinner når pølsene trekker eller noe? Jeg syns det var mer smak på prøvebitene enn på de ferdige pølsene. Litt mer krydring neste gang tror jeg!)

(Den moderne kokk googler litt underveis.)

Når deigene var ferdigblandet skylte jeg tarmen og tredde den på pølsehornet. Jeg brukte oksetarm, som gir de tykkeste pølsene.


Prøvde meg litt frem med knyting/snurring av pølsene underveis og etter stappingen, men fikk ikke helt ordentlig dreisen på det. Noen som har tips til hvordan man får ut all luften og knyter på en ideell måte? (Under stappingen er det forresten en stor fordel å være to!)



Når pølsene var ferdige lot jeg de trekke i en halvtimes tid. Så steking, så middag - og dagens middag ble (selvfølgelig!) pølser og potetstappe! Resten av pølsene er fryst ned og skal spises på julaften :)


Det er en del jobb og tar lang tid, men hva gjør vel det når man koser seg med det, og får skikkelig bra pølser som resultat? :)